Hírek

Osztrák szélerőmű átvételi ár

A Magyar Szélenergia Társaságnak kötelessége cáfolni a sajtóban több helyen megjelent hibás állítást, miszerint Ausztriával összehasonlítva Magyarországon 9 Ft/kWh-val magasabb átvételi árat kapnak a szélerőmű üzemeltetők a szélenergiával termelt áramért.

Sajtóközlemény - Magyar Szélenergia Társaság
A Magyar Szélenergia Társaságnak kötelessége cáfolni a sajtóban több helyen megjelent hibás állítást, miszerint Ausztriával összehasonlítva Magyarországon 9 Ft/kWh-val magasabb átvételi árat kapnak a szélerőmű üzemeltetők a szélenergiával termelt áramért.
A fenti állítás sajnos azon indokok közt szerepel, amely a 2009-ben szélenergia kapacitások létesítésére kiírt szélerőmű tender leállítását veti fel. A leállítási szándék oka, hogy míg Ausztriában a 20 forint kilowattóránkénti árért is tudnak termelni a szélerőmű üzemeltetők, addig Magyarországon ez az ár 29 Ft/kWh lenne, ha a 2009-ben kiírt tender eljárást lefolytatnák, és a nyerteseket kihirdetnénk.

Sajnos az ausztriai átvételi árakkal való összehasonlítás régebbi, ma már nem aktuális adatokon alapszik. A 20 Ft/kWh körüli átvételi ár Ausztriában 2006-2009 között volt érvényben, amely áramátvételi rendszer hatálya alatt egyetlen szélerőmű sem épült a meglévők mellé.

Az Ausztriában 2009-ben elfogadott átvételi árról szóló törvény 9,7c/kWh–ban határozza meg a szélerőmű üzemeltetőknek fizetendő átvételi árat, amely 2010 júliusában hivatalos árfolyamon 27,81 forintot jelent kilowattóránként. Ehhez hozzá jön a közel 8%-kal hosszabb átvételi időszak (13év) illetve az, hogy amíg Magyarországon a kiírt és visszavont tender szerint maximum 2190 MWh/év mennyiség értékesíthető egy megawatt beépített kapacitásra vetítve a kötelező átvételi rendszerben, addig az átvétel Ausztriában a teljes megtermelt villamos energia mennyiségére vonatkozik.

Az osztrák szélerőmű üzemeltetőknek nem kell menetrendet adniuk, helyettük ezt az úgynevezett „Regelzonenführer” funkciót betöltő áramszolgáltatók teszik meg. Ezzel összefüggésben még hozzá kell tenni, hogy az osztrák termelőknek nem jelent többletköltséget magyar társaikkal szemben a termelési menetrend elkészítéséhez szükséges meteorológiai adatok megrendelése. A menetrendtől való hibahatáron túli eltérést sem terheli pótdíj, amely jelenleg Magyarországon burkoltan a kötelező átvételi árat csökkentő tényező.

Ha mindehhez hozzávesszük az ausztriai alacsonyabb finanszírozási költségeket a kisebb országkockázat okán, illetve az euró, mint pénznem használat miatti árfolyamkockázat hiányát, könnyen belátható, hogy Ausztriában a magyarországinál kedvezőbb feltételek mellett üzemeltethetők ma a szélerőművek.

A visszavont szélerőmű tender véghezvitelével 410 MW új szélerőmű teljesítmény megépülhetett volna meg Magyarországon. A szélerőművek által termelt, a kötelező átvételi rendszerben értékesítésre kerülő villamos energia lakossági fogyasztói árakra gyakorolt hatása a földgáz tüzelőanyagú kapcsolt energiatermeléshez képest elhanyagolható.

A Magyar Szélenergia Társaság javasolja, hogy az új szélerőmű kapacitáslétesítésre vonatkozó pályázat mielőbb meghirdetésre kerüljön, ezzel elősegítve a Nemzeti Cselekvési Tervben foglaltak teljesíthetőségét, a zöldáram termelés magyarországi elterjedését és ez által a magyarországi szélenergetikai ipar régóta várt fellendülését.

MSZET Elnöksége
2010. július 16.

Share |

Főoldal                               Oldaltérkép Hírek
Copyright © energiagazdasz.hu., 2006-2014. Minden jog fenntartva!