Hűtés

Geotermikus hűtés

A meleg ellen környezetbarát módon is lehet védekezni. Árnyékolás alkalmazásával, a megfelelő tájolású lakás megválasztásával hatékonyan és gazdaságosan biztosíthatunk kellemes klímát a lakásban.

„Geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel azonban mindezek a hátrányok kiküszöbölhetők” – állítja Végvári Gábor, az Elephant Holding műszaki vezetője. Itt az áramfogyasztás jelentősen kevesebb, mint a split klímák esetében, nincs kültéri és beltéri egység, a hűtő (és egyaránt fűtő) csövek a falakban helyezkednek el, így nincs légbefúvás, van ugyanakkor egyenletes, fali termosztáttal szabályozható hőmérséklet. Éppen ezek miatt az előnyök miatt épít geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel ellátott épületet a cég- emlékeztetett Végvári.

Tájolás
Amennyiben hűvös, nyáron is jól használható lakást szeretnénk, mindenképpen részesítsük előnyben az átmenő alaprajzú lakásokat - javasolja a szakértő. Az épület különböző oldalai közti légnyomáskülönbség ugyanis kereszthuzatot eredményez, melynek segítségével az esti és a hajnali órákban hatékonyan tudjuk visszahűteni a környezetünket, a felmelegedett falakat és a bútorokat.

Amennyiben az átszellőzés nem adott, egy fürdőszobában üzemelő nagyobb teljesítményű szellőző berendezéssel is mozgásba hozhatjuk a meleg levegőt. A hálóhelyiségekben az északi, észak-keleti oldalon lesz üdítő a pihenés, de erre a homlokzatra kerülhet a konyha és az élelmiszertároló kamra is. A legjobb, ha a nappali helyiségek - beleértve az erkélyt is - déli, délnyugati tájolásúak. Végvári azt is kiemelte: azokat az otthonokat érdemes keresni, melyek ablakai és erkélye fölött épített árnyékolás található.

Árnyékolás
A mediterrán építészetre és a magyar parasztházakra (veranda, tornác) is jellemző árnyékolás ősi módszere a modern lakóparkokban az ablak fölé nyúló erkélysor vagy kiugró tetőszegély formájában jelenik meg. Ez a megoldás a meredeken érkező nyári napot jól árnyékolja, ugyanakkor télen beengedi a lakásba a laposan érkező, jótékony sugarakat.

Ha már kiválasztottuk a lakásunkat és ablakaink fölött nem gondoskodik erkélysor, vagy tetőszegély az árnyékolásról, jó szolgálatot tehet egy textil napellenző is. Ez a szezonális eszköz hatékonyan akadályozza meg, hogy a nyílászárók előtti levegőt ne melegítse át a nap, védőréteget képezve a lakásunk bejáratában.

Praktikus a teraszon vagy erkélyen felépített pergola. A favázon futó növények nem csak az árnyék segítségével, de természetes párolgásuk miatt is hűtik a környezetet. Ha a színes textillel nem szeretnénk feltűnést kelteni és a pergolához esetleg kevés a hely, választhatunk más megoldást is. Végvári szerint mindenképpen érdemes ragaszkodni a külső árnyékolás, redőny esetleg spaletta használatához. A hőség elleni védekezés ugyanis csak akkor lehet hatékony, ha a napsugarak bejutását már az üvegfelületen kívül megakadályozzuk.

Főoldal                               Oldaltérkép Hírek
Copyright © energiagazdasz.hu., 2006-2014. Minden jog fenntartva!