Fűtés

Fűtési tippek

Mit tud tenni, hogy kevesebb legyen a családi ház fűtés költsége?

1. Ne enged ki az utcára a meleget!

Figyelj oda a megfelelő szellőztetésre. Csak annyi friss levegőt engedj be a házadba az elhasznált helyére amennyire tényleg szükség van. A megfelelő páratartalom családi ház esetében 40-60% között van. Attól, hogy hosszú ideig nyitva tartod az ablakokat nem lesz jobb a levegő bent. Csak azt fogod elérni, hogy lehűlnek a falak és a bútorok. Amikor visszakapcsolod a fűtést nemcsak a levegőt kell felmelegítenie, hanem a kihűlt tárgyakat is.
 
2. Levegős a fűtés rendszer és nincsen beállítva a kazán

Minden évben a fűtés szezon elkezdése előtt át kell nézned a családi ház fűtésrendszerét. Meg kell győződjél róla, hogy nem levegős a rendszer. Ha szükséges légtelenítened kell. A kazán karbantartását is el kell végeztetned. Lehet a fűtési szezon vége után, de még jobb a fűtés szezon megkezdése előtt. Találkoztam olyan házzal, ahol csak a kazán beállításával 15% energiát spóroltak!

3. Ne feledkezzél el a termosztatikus radiátor szelepeidről!

A termosztatikus radiátor szelepeknek van egy rossz tulajdonságuk. Le tudnak tapadni. Rendszeres meg kell tekergetni őket és meg kell vizsgálni, hogy jól működnek. Ez független attól, hogy milyen minőségű és gyártmányú. Mindegyikkel előfordulhat.
 
4. Minden szobában csak a megfelelő hőmérséklet legyen

Az, hogy hány fokban kényelmes otthon lenni csak szokás kérdése. A régi falusi emberek, de még a nemes urak sem ültek télen 26 fokban! Nem bírtak volna annyi fát összeszedni az erdőben amennyi ekkora meleghez kell. A jó közérzethez a 20-22 fok a megfelelő. De ez alacsonyabb lehet az előszobában és magasabb a fürdőben. Állítsad be minden helyiségben a megfelelő hőmérsékletet.

A környezettudatos emberek, ezekre a látszólag apró dolgokra oda figyelnek a mindennapi életben, mert az energia megtakarítás sok apró lépésből áll. Hiába van vastag hőszigetelés a külső faladon, ha nem használod jól a házadat. Egy kis fogyasztású autóval is meg lehet itatni rengeteg benzint, ha nem jól vezetünk.

Főoldal                               Oldaltérkép Hírek
Copyright © energiagazdasz.hu., 2006-2014. Minden jog fenntartva!