Hírek

Napkollektorok

Támogatást lehet nyeri a Széchenyi-terv keretében napkollektoros fejlesztésekre. Nem csak önkormányzatok, de vállalkozások és magánszemélyek is pályázhatnak.

A napkollektorokat hirdető vállalkozások általában a beruházások 2–6 éves megtérülését ígérik. A bama.hu számításai szerint azonban mai energiaárakból kiindulva nem mindegy, hogy a napkollektorral milyen berendezéseket váltunk ki. Kalkulációjukban figyelembe vették a beruházás méretét, az évente jelentkező fenntartási költségeket, a berendezéssel kapcsolatos energiaköltségeket, az inflációból, a kamatlábváltozásból és egyéb árnövekedésekből adódó hatásokat.

A számítást egy átlagos méretű családi ház meleg vizet készítő napkollektoros rendszerére végezték el, ahol a napkollektorok 4–5 lakó melegvíz-igényét éves szinten 60–70 százalékban fedezik. Ez alapján három napkollektor, együttesen 5,4 négyzetméter hasznos felülettel. A melegvíztároló 300 literes, a teljes beruházás költsége: 1 millió forint

Minden tényezőt figyelembe véve egy ilyen rendszerrel évi 30 ezer forint takarítható meg, a megtérülési idő azonban 18 év. Gáz helyett villanybojler kiváltása esetén a megtérülési idő már csak 8 év. Ha mindehhez 50 százalék állami támogatás is járul, akkor a vezetékes földgázhoz képest 9 évre, villanyárammal szemben 4 évre csökken a megtérülés.

Share |

Főoldal                               Oldaltérkép Hírek
Copyright © energiagazdasz.hu., 2006-2014. Minden jog fenntartva!