Hírek

Energiatanusítvány

Csak januártól kötelező, ám máris ingatlanpiaci tényezővé vált az energiatanúsítvány. Ezt az új lakásokhoz kötelező, a használtakhoz pedig ajánlott kiváltani. Hogyan kaphatunk ilyet, ki nyer vele, és mennyibe kerül?

Épület energiafogyasztás

Évek óta sikerrel zajlik a magyarországi panelprogram, ám a lakótelepi otthonok tulajdonosai meglepő hírt olvashattak ezzel kapcsolatban az elmúlt hónapban. Az idén meghirdetendő állami támogatás elnyerésének ugyanis feltétele lesz az energiatanúsítvány elkészítése, valamint annak bizonyítása, hogy a felújítás után legalább egy minőségi kategóriával jobbat érnek el a lakások. Az intézkedés jelzi, hogy az idén januártól kötelező energiapasszus (lakcímkének is hívják) hamarosan meghatározó tényezője lesz a hazai ingatlanpiacnak. Lakások ára, eladásuk tempója, engedélyezése függhet ettől a dokumentumtól.

A tanúsítvány az adott épület energiafogyasztásának mértékét mutatja meg, összehasonlítva azt az ugyanolyan rendeltetésű és méretű új épületek fogyasztásával. A mutató a legkedvezőbb  kategóriától a legkedvezőtlenebb kategóriáig terjed, hasonlóan a háztartási gépek energiafogyasztását mutató címkéhez.

A rendelet szerint minden olyan épületet tanúsítani kell majd, ahol fűtenek, géppel szellőztetnek, vagy klímaberendezést működtetnek, meleg vizet használnak de csak akkor, ha az új építésűek elkészülnek, valamint ha a meglévőket eladják, vagy hosszabb távra bérbe adják. Az irányelv előírja a nagy alapterületű középületek tanúsítását is. Nem kell tanúsíttatni az 50 négyzetméternél kisebb alapterületű épületeket (nem lakásokat!), az üdülőket, az ideiglenes létesítményeket, a műemlékeket, a világörökségi vagy helyi védelem alatt álló épületeket, a mezőgazdasági épületeket, a műhelyeket, az imaházakat.

Share |

Főoldal                               Oldaltérkép Hírek
Copyright © energiagazdasz.hu., 2006-2014. Minden jog fenntartva!